1 Ağustos 2008 Cuma

KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR?

KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR?
NEDİR BU NLP?
NİÇİN BAZI İNSANLAR BAŞARILI , BAZI İNSANLAR BAŞARISIZDIR?

“İnsanlar yaşam koşullarını geliştirmek isterler ama kendilerini geliştirme konusunda isteksizdirler”

bu sözleri yaklaşık yüz yıl önce James Allen söylemiştir. Görülüyor ki uzun yıllardan beri devam eden bir olgu ile karşı karşıya bulunuyoruz.
Konumuz başlıktan da anlaşılacağı gibi Kişisel gelişimdir. Kişisel gelişim konusunda toplumumuzda bilgi derinliğine yazık ki yeterli değildir. Popstarların geçmişini ezbere bilen, mankenlerin kiminle dans ettiğine merak duyan insanlar ellerinde bulunan değerli hazineye ilgi göstermemekte ,onu nasıl kullanacaklarını bilmemekte ve tüm gelişimlerini dış etkenlere bırakmakta ve hayatlarını heba etmektedirler. Oysa ülkemizin gelişmesinde kişisel gelişim büyük bir önem arz etmektedir. Hem bireysel mutluluk için hep toplumsal huzur için yaygın bir kişisel gelişim anlayışına ihtiyacımız olduğu yadsınamaz. Ancak bu konunun önemine rağmen toplumsal farkındalık derecesi de yeterli düzeyde değildir.
Konumuzun ana başlıkları aşağıdaki gibidir:
Kişisel gelişimin amacı nedir?
Kişisel gelişim nedir?
Kişisel gelişim ve NLP’nin tarihçesi
NLP nedir?
Kişisel gelişimin fonksiyonel esasları
NLP’nin ilkeleri
Kişisel gelişimde hedeflere ulaşma modeli
NLP’de içsel değişim modeli
Kişisel gelişimin öğrenilmesi













KİŞİSEL GELİŞİMİN AMACI
Yaşamın esas unsurları olan , mutluluk sağlık yeterli maddi refah ,güvenlik, ilişkiler, iç huzuru, umut ve aile ilişkilerinde iyi seviyelerde bulunmak ve bu konularda devamlı gelişme içinde olmak.

KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR?
Kişisel gelişim yaşam kalitesini yaşamın esas unsurları doğrultusunda artıran bir sistem ve teknikler bütünüdür. Kişisel gelişim psikoloji, psikiyatr, tıp, sosyoloji, parapsikoloji, dinler karışımı olup tüm bu unsurları içermektedir.

KİŞİSEL GELİŞİMİN TARİHÇESİ

İnsanın var olmasıyla birlikte Kişisel Gelişim de var olmuştur.dinler , efsaneler, hikayeler, masallar , romanlar, oyunlar hep insanlığın yaşamı boyunca kişisel gelişim konusuna hizmet etmişlerdir.

Kişisel gelişimin bilimsellik ve araştırma devri 1900 lü yılların başından itibaren bazı araştırmacıların aşağıdaki sorunun yanıtını bulmaya çalışmaları ile başlamıştır.
SORU: NİÇİN BAZI İNSANLAR BAŞARILI , BAZI İNSANLAR BAŞARISIZDIR?
Bu araştırmacıların başlıcaları Napelon Hill, Normant Vincent Peal, Dale Carnegie, Clement Stone, Og Mandino, Brian Tracy, Zig Ziglar dır
Bu kişiler yıllar süren araştırmalar ve klinik çalışmalar aracılığı ile başarılı insanlarla görüşmeler yapmışlar başarının kanunlarını ve yöntemlerini tespite çalışmışlardır.bu doğrultuda yüzlerce araştırma sonucu ve kitap yazılmıştır.

NLP’nin DOĞUŞU
1970 yılların başında kişisel gelişimde yeni bir devir açılmıştır.
Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz kampüsünde Matematik bölümü öğrencisi Richard Bandler ile Dil Bilimi profesörü John Grinde değişim ve gelişim konusunu birlikte incelemeye karar verdiler
Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan NLP insan mükemmelliğinin incelenmesidir. Veya NLP başarının yeni teknolojisidir.
NÖRO: sinir sistemimize 5 duyumuza gönderme yapar
LİNGUİSTİK: Dil kullanma becerimize gönderme yapar
PROGRAMLAMA: düşüncelerimizin duygularımızın ve eylemlerimizin zihinsel yazılımımızı yenileyerek değiştirebilecek olan alışkanlığa dönmüş programlar oluğunu belirtmek için bilgisayar mühendisliğinden alınmış bir terimdir.

Richard Bandler ve John Grinder şu temel soru ile araştırmaya girdiler:
Farklı karakterdeki insanlar nasıl oluyor da mükemmelliği yakalıyorlar?
Şu tesbitle yola çıktılar:
Bu değişimi sağlayan kalıplar tespit edilip insanlarda kullanılırsa istenilen sonuçlara ulaşılabilir

Yine bu iki araştırmacı,
gestalt terapisinin efsane haline gelen kurucusu alman psikiyatr Fritz Perls,
aile terapisinin en önemli isimlerinden biri olan Virginia Satire,
Filozof ve sistem düşünürü Gregory Betoson
amerikan klinik hipnoz topluluğunun kurucusu tıp ve psikoloji diploması sahibi MİLTON ERİCKSON ile yıllarca birlikte çalıştılar ve yeni bir değişim teknolojisi yarattılar ve bunun adını da NLP olarak tespit ettiler.
NLP NEDİR?
İçsel değişim teknolojisi olarak başlayan NLP zamanla kişisel gelişimin tüm alanlarını kapsayan bir hale gelerek kişisel gelişimin yeni bir versiyonu olarak görülmeye başlanan bir teknolojidir.
KİŞİSEL GELİŞİMİN FONKSİYONEL ESASLARI
Toplam başarıyı araştıran araştırmacılar gelişim ve başarının fonksiyonel esaslarını genelde aşağıdaki gibi tespit etmişlerdir.
düşünce
beyin
bilinç bilinçaltı
dil
arzu
inanç
hayal gücü
amaç hedef
özgüven
ilişkiler
fizyoloji
uyum
tavır , tutum
davranış
motivasyon
değişim
alışkanlıklar
olumlu düşünce
dönüşüm
değerler
ilkeler

Hiç yorum yok: