3 Ağustos 2008 Pazar

YEŞİL' DE GEÇİLİR Mİ?

Yeşil ne anlama gelir? Geç diyeceksiniz değil mi ? Yanıt doğru ama eksik. Yeşilde her zaman geçilmez. Ülkemizde pek kullanılmayan ama bir çok Avrupa ülkesinde varolan bir trafik işareti daha vardır yeşil ışığı tamamlayan. Trafik ışıklarını takip eden birkaç metre sonrasında veya kavşakların ana yolla kesiştiği bölgelerde yerler sarı ile boyanır . Sarı kutu denilen bu işaretin anlamı çok büyük olup yolu paylaşım ve önüne bakarak araba kullanmak konularında sürücüye yol gösterir.İşaret, tam olarak sürücüye şu komutu verir: Eğer aracın tümüyle bu çizgiyi geçecek ve bunun üstünde durmayacak şekilde ilerleyebilirsen ilerle, yoksa trafik ışığının önünde dur, bir dahaki yeşile kadar bekle. Bizde kavşaklardaki trafik keşmekeşinin en önemli nedeni bu sarı kutuların olmaması daha da kötüsü sürücülerimizin bu sarı kutu kavramını bilmemeleridir. Yeşili gören ilerler ama önü açık değildir ve paylaşılan yolun ortasında durulur. Bu sırada ona kırmızı yanmış , yolu paylaşan diğer tarafa de yeşil yanmıştır. O da yeşili görüp bodoslama yola dalar ve itiş kakış başlar. Tartış tartış bakalım , “bana yeşil yandı da , sana kırmızı yandı” da falan filan. Bu sözlerin hiç bir anlamı ve değeri yoktur. Kimse de haklı değildir. Sarı kutu kuralına uyulsaydı yeşili görüp önünün açık olmadığını anlayan sürücü yerinde beklerdi. Benzer şekilde yaya geçitlerinin üstünde yayaların slalom yaptığı hallerde sürücülerin yeşili görüp ilerlemeleri ama önleri kapalı olduğu için fazla gidememeleri ve yaya geçidi üstünde durmaları sonucu yayalar arabaların üstüne çıkar , şoförler mahcup ( acaba?) olarak yolda kalırlar. Demek ki yeşilde her zaman geçilmez. Ancak önünüzdeki yol açıksa yeşili gördükten sonra ilerleyebilrisiniz.Hayatın yeşil ışıklarında geçerli midir bu kural? Düşünelim bakalım.
-- Baba maça gidebilir miyim?--Gidersin oğlum ( yeşil ışık)-- Sağ ol baba ... para rica etsem--Ödevini bitirdin mi?( sarı kutu dolu);
--Sayın müdürüm şirketimize acilen yeni bilgisayar almamız gerekiyor , çok ağır kaldı eskiler.-- Tabii tabi yatırım planına koyalım( yeşil ışık)--Satın alma emrini açıyorum...--Dur hele bir bakalım bütçemiz yeterli mi?(sarı kutu dolu)
--Kocacığım salon takımını değiştirelim ne olursun, misafirlere mahcup oluyorum ; yeni , iç açıcı bir takım alalım.--Tabii sevgilim sen merak etme tabii alırız ( yeşil ışık)-- Sağ ol sevgilim ne zaman gidiyoruz almaya?---Bu hafta pek sıkışığım ,haftaya da seyahat var, gideriz sen merak etme, çıkmaz ayın son çarşambası nasıl ? ( sarı kutu dolu)
Ayşe (veya Tarık)-- Seni çok seviyorumTarık (veya Ayşe)-- Ben de seni çok seviyorum ( yeşil ışık)Ayşe (veya Tarık)-- O zaman evlenelim, ne zaman evleniyoruz?Tarık (veya Ayşe)-- Vallahi biliyorsun hayat çok pahalı, evlenme olayı da çok para ister, biraz para biriktirelim o zaman düşünürüz ( sarı kutu dolu)
Bu durumlarda dolu olan sarı kutularda ilelemeye çalışın bakın neler oluyor. Eşinizle , amirinizle , babanızla çatışmalar ,anlaşmazlıklar bunu takiben sinir bozulması, can sıkıntısı, küsmeler, belki de ayrılmalar ve hep olumsuz olaylar. Sarı kutu kuralına uymazsak hoş olaylarla karşılaşmayız, bunu anladık peki ne yapacağız bu gibi hallere düşmemek için? Her yeşil ışığa bakıp yola çıkmamalıyız. Doğrusu “sarı kutu” uyarısını öncelikle görebilmek gerek.Çevremizde olan olayların ve bize söylenenlerin veya verilen sözlerin yeşilliğini sınamamız ve bunun arkasındaki sarı kutu nedir acaba diye düşünmemiz gerekir. Hayatta her zaman yukarıdaki örneklerdeki gibi açık seçik ve net olarak gösterilmeyebilir sarı kutular.Onları bizim kendimize soracağımız sorularla arayıp bulabiliriz. Sarı kutuyu görmemiz için veya bu hallerde ne yapacağımız veya ne yapmayacağımızı sormak için bir mercii daha var pek yakınımızda. Bu mercii bizim geçmişte yaşadıklarımız , gördüklerimiz, çevremizden , ailemizden öğrendiklerimiz, aldığımız eğitimlerle harmanladıklarımız ve bilincimizle bilinçaltımızın koordinasyonu sonucu ortaya çıkan sağduyumuz va ona dayanarak ortaya çıkacak olan yaklaşım biçimimizdir. Kendimize ve çevreye zarar vermemek için YEŞİLİ SEVMELİ ve KORUMALIYIZ ama hayatın diğer alanlarında bu kuralı biraz değiştirebiliriz: Yeşili gör , geçmeden önce SARI KUTU’ya dikkat !

Hiç yorum yok: