1 Ağustos 2008 Cuma

OLUMLU DÜŞÜNCE

OLUMLU DÜŞÜNCE OLUMSUZ DÜŞÜNCE

Zihin ,sinapslar aracılığı ile daha önce görmüş olduğumuz gibi bir düşüncenin dal budak sarmasının çok üstünde bir gelişme yaşar ve var olan düşüncemizin diğer olay ve durumların çağrıştırdığı yeni düşüncelerle kesişmesi sonucu güçlenir. Yani zihin yolları gelişir, genişler ve daha çok fikir, daha rahat akla geliş, daha çabuk hatırlama , daha çok seçenek gibi çözümler sunarak bizim başarılı olmamızı sağlar. Zihinde gelişen yolların olumlu olması yani bizim olumlu düşünceler geliştirmemiz aklımıza olumlu çağrışımlar ve olumlu seçenekler getirir.Olumsuz şeyleri düşünürsek aklımıza olumsuz fikirler gelir . Çünkü olumsuz yollar genişlemiştir. Olumsuz yollara açılan küçük patikalar ve yanyollar da olumsuz yollar olacaktır.
Benzer şekilde zihnimizde var olan düşünce kalıpları bizim hayatımızı doğrudan etkiler. Eğer bir düşünce kalıbı “ ben bu işin altından kalkamam” diyorsa derhal bu kalıbı haklı çıkartacak veriler akılımıza gelir ve diğer seçenekler ortadan kaybolur. Eğer düşünce kalıbımız “ ben bu işin üstesinden gelirim “ diyorsa çözümü sağlayacak veriler aklımıza gelir. Olumlu düşüncenin zihnin çalışması açısından açıklaması bu kadar açıktır. Ancak yukarıda belirtilen zihin açma yollarının kullanılmış olması olumlu olayların gelişmesi için ön koşuldur.
Yani
hedefimiz yoksa
zihnimizi çalıştırmazsak
düşünce kalıbımız bizi hedefimize götürmeyecek bir kalıpsa ve doğru düşünce kalıbına sahip değilsek
sağlıklı yaşamıyor ve sağlıklı beslenmiyorsak
tek düzeyde düşünüyorsak farklı yollar aramıyorsak
olumlu düşüncenin( zaten bunları yapmazsanız olumlu düşünemezsiniz ya) size bir faydası olmayacaktır. Son olarak belirtilen noktaları aynen böyle yapıyorsanız zaten aklınıza hep olumsuz şeyler gelecek ve olumsuz olaylarla karşılacaksınız. Bütün bunların üstüne eklenecek olan can sıkıntısı ise sizi duygusal olarak yoracak ve yıpratacaktır.
Beden ve zihin arasındaki doğrusal bağlantının bu kez ters çalışıp insanları hastalıklara veya fiziksel rahatsızlıklara düşmesi sürpriz olmayacaktır. Olumsuz düşünce , kaygı, üzüntü , keder bir zincir halinde çalışmaya devam ederek zihindeki sağlıksız bağlantıları tetikleyecek ve kişinin hasta olması kaçınılmaz hale gelecektir. Henüz insan oğlu hangi düşüncenin hangi NT ‘yi ürettiğini ve bunun hangi hastalığa neden olduğunu bilemiyor ama pek yakında bunun da bulunacağını düşünüyorum . Çünkü zihin ve beden arasındaki ilişkiler gittikçe daha çok araştırılıyor ve klinik olgularla kanıtlanıyor.

Hiç yorum yok: